Τύμβος Καστά

Τύμβος Καστά


Τύμβος Καστά

Τύμβος Καστά ή απλά λόφος Καστά ονομάζεται ο κυκλικός λόφος στην περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης στην ανατολική Μακεδονία και στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, σε απόσταση περίπου 900 μέτρων νοτιοανατολικά από το χωριό Μεσολακιά Σερρών. Είναι επίσης γνωστός ως ο τάφος της Αμφίπολης

Ο χώρος άρχισε να ανασκάπτεται περιμετρικά ξανά το 2012 από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και αναδείχθηκε στο ευρύ κοινό τον Αύγουστο του 2014, το χρονικό σημείο όπου έγιναν και οι αποκαλύψεις των πρώτων ευρημάτων στην νότια πλευρά του τύμβου όπου και βρίσκεται το ταφικό μνημείο των ανασκαφών που είναι σε εξέλιξη.

Τύμβος Καστά

 

Ανακαλύφθηκαν τρεις θάλαμοι και συνολικά τέσσερις χώροι συνυπολογίζοντας την είσοδο και σκαλιά προς το εσωτερικό του τάφου.

 

Τύμβος Καστά

Ο μαρμάρινος περίβολος του κυκλικού τύμβου έχει περίμετρο 497 μέτρων και η έκταση του αντιστοιχεί σε περίπου 20 στρέμματα, κάτι που τον καθιστά στο σύνολό του ως ταφικό μνημείο το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα, και μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014 διεθνώς.

Τύμβος Καστά

 

Στον τέταρτο χώρο βρέθηκε τάφος με οστά τα οποία ανήκουν σε 5 άτομα -καθώς και υπολείμματα από σκελετό αλόγου- με τους σκελετούς να μην είναι πλήρεις.

Η συσχέτιση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε συζητηθεί ευρέως από την κοινή γνώμη ως ένας από τους πιθανούς υποψήφιους, ωστόσο δεν θεωρείται πιθανό από την επιστημονική κοινότητα καθώς δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες και αρχαιολογικά ή ανθρωπολογικά δεδομένα που να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

 

H εξειδικευμένη στην αρχαιολογία ιστοσελίδα archaeology.org δημιούργησε μία λίστα με τις δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2014.

Στο αφιέρωμα οι συντάκτες σημειώνουν πως οι ανακαλύψεις στον Τύμβο Καστά έστρεψαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην αρχαιολογία και περιλαμβάνουν τον αρχαίο τάφο στη λίστα με τις κορυφαίες ανακαλύψεις.

 

Τύμβος Καστά

 

Τύμβος Καστά


Βρείτε τα Studios Ευγενία στο Facebook: Stydios Eygenia Touzla