Φαράγγι Αγγίτη

Φαράγγι Αγγίτη


Λίγα μέτρα πιο κάτω από την σιδηροδρομική γραμμή που περνάει δίπλα απ’ το Σπήλαιο βρίσκεται το Φαράγγι Αγγίτη, το “Βράους” όπως λένε το ντόπιοι.

Φαράγγι ΑγγίτηΠοιός ξέρει πότε και από ποια βίαιη γεωλογική ανακατάταξη συντελέστηκε εδώ μια κοσμογονική αλλαγή που χώρισε τη γη στα δύο και άφησε να περάσουν οι υδάτινοι όγκοι της “Πρασιάδος” λίμνης, η οποία όπως λένε οι ιστορικοί, κάλυπτε την εύφορη πεδιάδα της Δράμας, δημιουργώντας το φαράγγι του Αγγίτη, ένα από τα συναρπαστικότερα θεάματα της περιοχής μας.

Γιγάντιοι όγκοι από συμπαγή πετρώματα ξεκινούν κάτω από τη μια και την άλλη όχθη του ποταμού και ορθώνονται πανύψηλα τοιχώματα για να ορίσουν την πορεία του, συνθέτοντας ένα εκπληκτικό θέαμα, που ξετυλίγεται μπροστά σου και σε κάνει να θαυμάζεις το μεγαλείο της φύσης.

Υπάρχουν και πιο ήπια μέρη όπου ο επισκέπτης μπορεί με την βοήθεια οδηγού να φτάσει από στενό μονοπάτι στην κοίτη του ποταμού. Εκεί θα βρει ήσυχες αμμουδιές και κάτω από υδροχαρείς θα απολαύσει την ήρεμη ροή του νερού σε μια ατμόσφαιρα απόλυτης ησυχίας, που διακόπτεται μόνο από το πέταγμα των πουλιών.

Στα “Στενά Πέτρας” ή “Διώρυγα” όπως αλλιώς ονομάζονταν, βρισκόταν η πύλη του Άδη απ’ όπου ο Πλούτωνας πέρασε την Περσεφόνη στον δικό του κόσμο. Το φαράγγι κατά την πορεία του στο χρόνο δημιούργησε πολλές Φαράγγι Αγγίτη Σέρρεςσπηλιές, καμάρες και ανοίγματα με πλούσια φυσική ομορφιά. Η κοιλάδα περιλαμβάνει πολλές ποικιλίες δάφνης, ιτιές, πλατάνια, αγριόλευκες, αρμυρίκια, ενώ υπάρχουν και πολλές αγριοπέρδικες, αγριοπερίστερα, μπεκάτσες, τρυγόνια και κοτσύφια, καθώς και διάφορα αρπακτικά όπως γεράκια και βραχοκερκινέζια, τα οποία όλα μαζί συμπληρώνουν ένα μαγευτικό τοπίο. Ο Αγγίτης ποταμός προσφέρεται για rafting, διαθέτοντας δύο διαδρομές, μια 50-70 μέτρων για τους πιο προχωρημένους και μια πιο ήπια, ιδανική για αρχάριους και παιδιά άνω των 10 ετών. Στην περιοχή υπάρχει εστιατόριο – ψαροταβέρνα που εξυπηρετεί τους επισκέπτες ενώ πολύ κοντά στην περιοχή βρίσκεται και το σπήλαιο της Αλιστράτης, ένα μοναδικό φυσικό δημιούργημα της φύσης.


Βρείτε τα Studios Ευγενια στο Facebook: Stydios Eygenia Touzla